Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

zuurstoftherapie

betekenis & definitie

Behandeling met extra zuurstof om in te ademen.

De dokter geeft zuurstoftherapie vooral bij mensen met longemfyseem, longfibrose of een gebrek aan zuurstof door COPD. Ze krijgen door een buisje in de neus extra zuurstof uit een fles binnen. Door hun ziekte ademen ze namelijk te weinig lucht en dus zuurstof in. De extra zuurstof komt in hun bloed en zo krijgen hun hersenen, spieren en andere organen er weer genoeg zuurstof. Hun hart en hun longen hoeven dan niet meer overdreven hard te werken, wat ze vóór de behandeling wel deden.

Zuurstoftherapie zorgt ervoor dat mensen beter slapen en zich fitter voelen. Daardoor kunnen ze weer dagelijkse dingen doen die ze door vermoeidheid niet meer konden doen. Hun humeur wordt daardoor beter.

Extra zuurstof uit een fles kan thuis en in het ziekenhuis. Thuis moet wel iemand van het ziekenhuis uitleg geven en samen met het apparaat oefenen. Een zuurstoffles kan ontploffen en dan voor brand zorgen! Het is dus wel oppassen geblazen. Er zijn tegenwoordig ook kleinere, draagbare zuurstofflessen om buiten te kunnen wandelen.