Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

longemfyseem

betekenis & definitie

Chronische longziekte waarbij longblaasjes door tabaksrook en luchtvervuiling beschadigd zijn en er steeds meer van verloren gaan (uitspraak: -em-fie-ZEEM).

Mensen krijgen deze ernstige longziekte vooral door roken. Sigarettenrook beschadigt de longen en zorgt voor ontstekingen die de longen verder aantasten. Veel stoffen in tabaksrook zijn slecht voor de longen. Ze maken longblaasjes minder soepel. Die kunnen gaan scheuren en met elkaar vergroeien. Dan kunnen ze minder lucht opnemen en krijg je niet meer genoeg lucht binnen. Er zit dan wel altijd lucht op verkeerde plaatsen in de longen vast.

Bij longemfyseem word je kortademig ook wanneer je je maar weinig inspant en je bent bij het minste of geringste al moe. De ziekte gaat vaak samen met chronische bronchitis. Dan moet je ook veel hoesten en maak je bij het ademen een piepend geluid. Je geeft dan dik slijm op.
Mensen die eenmaal longemfyseem hebben, komen er nooit meer van af. De ziekte kan steeds erger worden en je kunt eraan doodgaan. De dokter kan medicijnen geven zodat je beter kunt ademen, maar die medicijnen maken de longen niet meer beter. Iemand met longemfyseem kan het allerbeste meteen met roken stoppen. Voor iemand met een rookverslaving is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ook lichaamsbeweging (bijvoorbeeld wandelen en zwemmen) is goed voor de longen.

Longemfyseem is een vorm van COPD (chronic obstructive pulmonary disease). Veel mensen zeggen ‘emfyseem’ in plaats van ‘longemfyseem’.

Ook luchtzucht. Kijk ook bij emfyseem.