zelfbevrediging betekenis & definitie

Spelen met je uitwendige geslachtsorgaan, meestal totdat je klaarkomt.

Jongens en mannen doen dit met hun piemel (penis) en vaak ook wel de balzak. Meisjes en vrouwen doen dit met hun clitoris (kittelaar, klit), schaamlippen en vagina. Op die plaatsen heeft de natuur veel zenuwen gemaakt, zodat je het goed voelt.

Doordat je bij zelfbevrediging opgewonden raakt, worden andere delen van je lichaam extra
gevoelig, ook al zitten daar niet overdreven veel zenuwen op de huid. Veel mensen prikkelen die delen van het lichaam ook bij zelfbevrediging, bijvoorbeeld door ze strelen.

De meeste mensen krijgen hun allereerste seksuele ervaring door zelfbevrediging. Ze leren zo hun lichaam beter kennen en ontdekken wat ze lekker vinden. De natuur maakt seks voor dieren en mensen lekker zodat die niet met tegenzin gaan paren om zich voort te planten (jonkies dan wel kinderen te maken). Mensen doen niet alleen aan seks om zich voort te planten, maar ook om plezier te hebben met elkaar of met zichzelf. Door zelfbevrediging kun je een orgasme krijgen. Maar dat hoeft niet: spelen met jezelf kan ook een poos duren waarbij je geniet en waarna je niet klaarkomt.

Vroeger dachten de meeste mensen dat je van zelfbevrediging ziek werd. Vooral gelovige mensen dachten toen – en sommigen denken dit ook nu – dat het zondig is. Sommigen zeggen dat het zo in de Bijbel staat. De christelijke kerk heeft rond 1960 officieel aangegeven dat seks ook goed is voor liefde in een relatie, dus niet alleen om zwanger te maken. Dokters vinden zelfbevrediging een verstandige manier om spanningen kwijt te raken, zo te ontspannen en sneller in slaap te vallen.

Ook masturbatie, met jezelf vrijen, zich aftrekken, vingeren, onanie.