schaamlippen betekenis & definitie

Huidplooien aan de buitenkant van het vrouwelijk geslachtsorgaan.

De schaamlippen beschermen de vagina (schede) door die een beetje af te sluiten. In straattaal heten de vagina en de vulva samen ‘kut’. Een vrouw heeft twee grote schaamlippen (labia majora) en daarachter twee kleine schaamlippen (labia minora). De grote hebben aan de buitenkant een normale huid en vanaf de puberteit zit er schaamhaar op. Daarbinnen zitten de kleine schaamlippen. Die hebben een dunne rode huid. Waar de kleine schaamlippen bovenaan bij elkaar komen, zit de kittelaar (clitoris, klit). Achter de kleine schaamlippen begint de vagina. Onder de clitoris zit de uitgang van de plasbuis (urethra). Daaruit komt de plas (urine).

Soms zijn de kleine, binnenste schaamlippen groter dan de grote, de buitenste. Ze kunnen dan zo groot zijn dat de vrouw er last van heeft. Dan kan een dokter ze met een operatie verkleinen (schaamlipcorrectie). Veel vrouwen vinden dat het in de mode is om de schaamlippen kleiner te laten maken, ook al vindt de dokter dat medisch gezien niet nodig. Die mode komt ook doordat op blootfoto’s (porno) veel vagina’s met fotoprogramma’s glad en strak worden gemaakt en haar wordt weggehaald. Vrouwen willen dan lijken op die fotomodellen of hun vriend wil dat hun vagina erop gaat lijken.

In sommige culturen naaien ze bij meisjes de schaamlippen aan elkaar, zodat seks moeilijk en minder lekker wordt (vrouwenbesnijdenis). In Nederland is dat kindermishandeling en dus bij de wet strafbaar. Ouders of verzorgers en andere mensen die dit bij een meisje laten doen, kunnen er lange tijd voor de gevangenis in, zelfs als het stiekem op vakantie in het buitenland wordt gedaan.

Kijk ook bij vrouwenbesnijdenis.