Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

vergiftiging

betekenis & definitie

Wanneer je gifstoffen in je lichaam hebt, je lichaam die niet (op tijd) kan afbreken en je hierdoor ziek wordt.

Een gifstof (gif, vergift) is een stof die in een kleine hoeveelheid al een schadelijke werking op het lichaam heeft, meestal binnen korte tijd. Vergiftiging kan ontstaan door het binnendringen van een schadelijke stof door de slokdarm, de luchtwegen, de huid of de slijmvliezen. Het kan ook komen doordat afvalstoffen die het lichaam zelf maakt, niet met de plas naar buiten gaan, zich ophopen en zo het lichaam vergiftigen. Ook de beet van een giftig dier (slang, vogelspin) of gif van een plant kan vergiftigen.

Hoe erg een vergiftiging is, hangt af van welke stof je binnenkrijgt en hoeveel ervan. Sommige stoffen zijn licht giftig maar worden gewoon gevonden, zoals alcohol, dat slecht voor de lever is. Eigenlijk zijn alle stoffen slecht voor het lichaam en dus ‘giftig’ als je er maar ‘genoeg’ (bij gif dus: te veel) van binnenkrijgt. Denk aan een doosje pijnstillers in één keer, of tien liter water achter elkaar opdrinken.
Een vergiftiging kan allerlei ziekteverschijnselen geven: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartstoornissen, bewusteloosheid, coma en zelfs de dood. Bij een vergiftiging met ernstige verschijnselen moet je direct naar het ziekenhuis.

Ook intoxicatie. Kijk ook bij botoxbehandeling, comazuipen, gif, koolmonoxide, overdosis, toxine, toxisch, voedselvergiftiging.