overgeven betekenis & definitie

Het naar buiten spugen van eten in je maag.

Alles wat in je maag zit komt dan door je mond naar buiten, meestal tegen je wil. De dingen die jij eet en drinkt, brengen de spieren van je slokdarm en je maag normaal gesproken naar je darmen. Wanneer je overgeeft, werken die spieren in de tegengestelde richting: wat in de maag zit, komt dan in golven door je mond naar buiten. Je voelt je dan meestal misselijk en beroerd. Misselijkheid komt door prikkeling van het braakcentrum in je hersenen. Dat stukje van de hersenen geeft dan aan de maag aan dat er moet worden gebraakt.

Overgeven zelf is akelig, maar daarna voel je je wel meteen beter en ben je opgelucht. Overgeven is een reflexreactie. Dat betekent dat niet jij, maar je hersenen bepalen dat het gebeurt, of je het nu wilt of niet. Je kunt het niet tegenhouden. De spieren in je maag, je middenrif en je buikspieren duwen alles in je maag via je keel naar buiten.
Misselijkheid en overgeven kunnen door van alles komen, zoals bacteriën of giftige stoffen in je eten, een migraineaanval of een hersenaandoening (hersenvliesontsteking, hersenschudding enz.), wagenziekte, zwangerschap, geneesmiddelen, duizeligheid en heftige pijn. Veel mensen moeten braken als ze het braaksel van iemand anders ruiken. Dat is niet handig in de bus tijdens een schoolreisje.

Overgeven is een goede manier van het lichaam om snel schadelijke stoffen kwijt te raken. Bij een voedselvergiftiging krijg je er meestal diarree bij: aan twee kanten gaat alle ziekmakende troep er dan snel uit.

Sommige mensen met een eetstoornis willen braken om af te vallen (zie anorexia). Ze steken een vinger achter in de keel en het lichaam gaat dan vanzelf kokhalzen (braakreflex).

Ook braken, kotsen, spugen, vomeren. Kijk ook bij gif, kokhalzen, bloed braken, oprispingen.