Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

legionellose

betekenis & definitie

Ziekte van de longen door infectie met de bacterie Legionella pneumophila (uitspraak: LEE-gie-joo-nel-LOO-zu).

Deze bacteriën groeien vooral in waterleidingen waarin lauwwarm water lange tijd heeft stilgestaan. Soms wordt een waterleiding een poos niet gebruikt, bijvoorbeeld in een strandhotel of campinggebouw na het rustige winterseizoen. Bij warm weer kan het stilstaande water erin warm worden. De legionellabacterie kan daarin goed groeien. Als je een douche neemt met water uit zo’n leiding, adem je de waternevel in en krijg je de bacterie in je longen.

Door de legionella-infectie krijg je een ernstige longontsteking, spierpijn, diarree en koorts. De naam ‘veteranenziekte’ of ‘legionairsziekte’ kwam toen in 1976 een epidemie uitbrak tijdens een reünie van oud-strijders (‘legionairs’) in een Amerikaans hotel. In 1999 werden in Nederland ruim 200 mensen ziek na bezoek van een tentoonstelling met besmette warme bubbelbaden in Noord-Holland. Van hen stierven 32 mensen door de besmetting met deze bacterie.

Als je dus ergens een douche wilt nemen in een badkamer die misschien wekenlang niet is gebruikt, moet je de badkamer ventileren door het raam open te zetten, de douche heet zetten en vijf minuten laten doorlopen en zelf in een andere kamer gaan zitten. Als de bacterie in het water zat, is die uit de badkamer verdwenen wanneer jij gaat douchen.

Veel mensen zeggen voor het gemak ‘legionella’ (de ziekteverwekker) wanneer ze ‘legionellose’ (de ziekte) bedoelen. Dat gebeurt ook bij Candida en Chlamydia.

Ook legionella-infectie, legionairsziekte, veteranenziekte.

< >