Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

hersentumor

betekenis & definitie

Gezwel in de hersenen of de hersenvliezen.

Een hersentumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardig gezwel in de hersenen is ook een ernstige aandoening, omdat die zwelling het omliggende hersenweefsel kapot kan drukken. Het hersenweefsel kan nergens naartoe doordat de schedel aan alle kanten zit. Dan ontstaat er een hoge druk. Die druk kan zelfs gebieden in de hersenen ver van de tumor vandaan beschadigen. Een tumoren die uit hersenweefsel of de hersenvliezen ontstaat, heet ‘primaire tumor’. Secundaire hersentumoren zijn uitzaaiingen van kanker op een andere plaats in het lichaam.

Hoe dokters hersentumoren behandelen, hangt af van het aantal, de plaats en het type cel. Een primaire tumor wordt meestal tijdens een operatie weggehaald. Een operatie wordt wel heel moeilijk als de tumor diep in de hersenen ligt, want dan maak je een hoop gezond hersenweefsel kapot om erbij te kunnen komen. Dan kiezen dokters vaak voor alleen bestraling. Stralen gaan door gezond weefsel rondom de tumor heen zonder dat weefsel te beschadigen. Bij uitzaaiingen is een operatie meestal niet mogelijk.

Er zijn allemaal verschillende medische namen voor bepaalde typen van hersentumoren, zoals acusticusneurinoom, astrocytoom, gangliocytoom, glioom, ganglioneuroom, medulloblastoom, neurocytoom, meningeoom, neurilemmoom, pinealoom, schwannoom en spinocellulair carcinoom.

Kijk ook bij goedaardig, kwaadaardig, carcinoom.