Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

etalageziekte

betekenis & definitie

Aandoening waarbij door aderverkalking van de bloedvaten de doorbloeding en daarmee de zuurstoftoevoer naar de benen minder is.

Wanneer de bloedstroom naar de benen minder is, kunnen de spieren in de benen te weinig zuurstof krijgen. Dat doet pijn bij lopen. Als de verstopping in de bloedvaten bij de heupen zit, krijgt iemand bij het lopen pijn in de billen; een man krijgt hierdoor moeilijker een stijve piemel (erectiestoornis). De ziekte wordt ‘etalageziekte’ genoemd omdat mensen hierbij vaak na 50-100 meter lopen vanwege de pijn even blijven stilstaan. In een winkelstraat doen ze dan soms alsof ze in een etalage willen kijken, maar eigenlijk moeten ze even van de pijn bekomen.

De pijn kan erger worden wanneer een slagader in het been verstopt raakt door een meegevoerde bloedprop (stolsel). Dan moet een vaatchirurg het been meteen opereren, want anders sterft het been af (gangreen). Tijdens de operatie wordt de aangetaste slagader wijder gemaakt, meestal door te dotteren. Er wordt dan vanbinnen een ballonnetje in opgeblazen, dat de boel uit elkaar duwt. Soms doet de vaatchirurg een operatie waarbij langs de afgesloten slagader een kunststof buis (bypass) wordt aangelegd.

Ook claudicatio intermittens.