Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

diarree

betekenis & definitie

Dunne poep (uitspraak: DIE-jaa-REE).

De dokter spreekt pas van ‘diarree’ als je meerdere keren achter elkaar naar de wc moet en de poep veel wateriger dan normaal is. Iedereen heeft er wel eens last van. Diarree kan door allerlei dingen komen, zoals een infectie door virussen, bacteriën of parasieten, dingen in het eten waar je niet goed tegen kunt, poliepen en tumoren in de darmen, chronische ontstekingen (bijvoorbeeld colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), geneesmiddelen en spanning (stress). Diarree van stress? Dat klinkt raar, maar is het niet. Dat doet je autonome zenuwstelsel. Veel sporters hebben vlak voor een grote wedstrijd last van diarree.

Diarree komt vooral door buikgriep (gastro-enteritis). Dat is een virusinfectie. Door diarree kun je uitdrogen, want in je poep zit veel water uit je lichaam. Je lichaam verliest daarmee allerlei lichaamszouten (elektrolyten) die eigenlijk in je bloed moeten zitten.
Diarree is het vervelendst voor kleine kinderen, oudere mensen, mensen met een lichamelijke beperking en mensen met heel ernstige diarree (zoals bij cholera).
Wat doe je tegen diarree? Dat hangt van de oorzaak ervan af. Bij voortdurende (chronische) diarree kan het helpen als je eens stopt met het drinken van vele bakken koffie of cola. Als de oorzaak een virusinfectie is, gaat de diarree binnen 24-48 uur vanzelf over. Zolang je je niet misselijk voelt, kan het drinken van vocht met suiker en zouten goed helpen. De dokter geeft antibiotica wanneer je diarree hebt door een infectie met bacteriën, zoals tyfus, paratyfus, cholera en dysenterie.
Voor de grap noemen mensen ‘diarree’ wel eens ‘broekhoest’, alsof je darmen in je onderbroek moeten hoesten. Bij dat ‘hoesten’ hoef je niet beleefd je hand voor je mond (of je k…) te houden.

Ook buikloop. Kijk ook bij buikgriep, dysenterie, reizigersdiarree.