carpaletunnelsyndroom betekenis & definitie

Een tintelend of doof gevoel van een deel van de hand en de vingers doordat de zenuw tussen de pezen van de handpalm en de pols in de knel zit (uitspraak: car-PAA-lu-TUN-nel-sin-droom).

De carpale tunnel oftewel het handwortelkanaal is een opening in de botten bij het polsgewricht waardoorheen pezen en een zenuw naar de hand lopen. Deze kwaal krijg je meestal wanneer een van de peesbanden op die plek dikker is geworden. De zenuw komt hierdoor in de verdrukking. De tintelingen en het dove gevoel kunnen soms doorlopen tot in de onderarm of zelfs de schouder. Het voelt als een slapende voet of een slapend been, wanneer je met je benen over elkaar hebt gezeten.

De klachten komen meestal ’s nachts en zijn soms zo heftig dat je er wakker van wordt. Het kan ook gebeuren dat je minder kracht in je hand hebt en dat je dingen uit je handen laat vallen.
Het carpaletunnelsyndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral tijdens de zwangerschap en de overgang. De dokter geeft aan dat iemand de arm zo veel mogelijk moet laten rusten en brengt een spalk aan. Soms worden medicijnen gegeven om de ontsteking minder te maken of volgt een operatie zodat de zenuw niet meer in de knel zit.