Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

botbreuk

betekenis & definitie

Een onderbreking van het bot.

Een breuk is meer dan een scheur: bij een breuk zijn de gebroken delen helemaal los van elkaar en is de vorm van het hele bot veranderd. Bij een scheur in een bot (botfissuur) zijn er geen losse delen en is de vorm van het bot nog niet veranderd.
Een gebroken bot kan komen door een verwonding (bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een sportletsel, een flinke val) of een botziekte (bijvoorbeeld osteoporose, botkanker). Als het meezit, zitten de gebroken delen nog in dezelfde stand op hun oude plaats. Maar meestal is dat niet zo: de botdelen staan dan in een gekke stand en het gebroken bot lijkt in vorm helemaal niet meer op het bot van eerst.

In het ziekenhuis zal een orthopedisch chirurg de losse stukken tijdens een operatie eerst rechtzetten (‘zetten’) en daarna aan elkaar vastmaken (fixeren, immobiliseren). De gebroken zijkanten moeten netjes aan elkaar aansluiten, zodat de breuk mooi kan genezen. Hoe de chirurg de stukken vastzet, hangt af van de soort breuk, de plaats en hoe ernstig de breuk is. De chirurg is daarbij soms flink in de weer met boren, hamers, beitels, schroevendraaiers en metalen platen – en lijkt dan soms wel op een timmerman of -vrouw. Soms wordt daarna het behandelde lichaamsdeel in een gipsverband gewikkeld.

Ook fractuur. Kijk ook bij armbreuk, collumfractuur, fractuur, gebroken heup, gipsverband, immobiliseren, marsvoet, mitella, open fractuur, stressfractuur, wervelbreuk.