Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

borstvliesontsteking

betekenis & definitie

Ontsteking van beide vliezen (pleurabladen) tussen de longen en de borstkas.

Bij het ademen schuiven het borstvlies en het longvlies langs elkaar, waardoor de longen zich soepel vullen en daarna leeglopen. Bij een borstvliesontsteking is dit niet meer mogelijk. Dan schuren de vliezen tegen elkaar. Het inademen doet dan erg pijn in de borst. Die ontsteking kan komen door een virusinfectie, zoals griep. Meestal komt een borstvliesontsteking door een longontsteking, een longembolie of longkanker. Soms spuit de dokter een stof in zodat het borstvlies en het longvlies aan elkaar plakken en ze niet meer tegen elkaar aan schuren. Die behandeling heet ‘pleurodese’.
Soms roepen mensen boos ‘krijg de pleuris!’. Die verwensing (zo heet dat) slaat op deze ziekte. De pokken en de pest zijn ook geliefd voor dit onvriendelijke communicatiedoel. Als mensen in de Alpen gaan skiën, zeggen ze vrolijk ‘Hals- und Beinbruch!’ tegen elkaar: ze wensen elkaar een gebroken nek en gebroken botten, uit een vriendelijk bijgeloof dat die ongelukken dan juist niet gebeuren.

Welke verwensing zou je bij de ziekte cholera kunnen bedenken? Je komt in de buurt van het woord wanneer je de ‘o’ erin wegdenkt. ‘Krijg de …!’

Ook pleuritis. Kijk ook bij wensziekte.