Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

biologische wapens

betekenis & definitie

Ziekteverwekkende micro-organismen (virussen, bacteriën) of hun schadelijke stoffen die soms in oorlogssituaties en door terroristen worden gebruikt om veel mensen tegelijkertijd te doden.

Wie door een biologisch wapen wordt aangevallen, wordt ziek, kan daardoor niet eens terugvechten en gaat op een akelige manier dood. Daarom zijn veel mensen in de politiek tegen deze ‘extra oneerlijke’ wapens. Toch worden ze gebruikt door landen die zich niet aan internationale afspraken willen houden en ook door terroristen, die zich nergens aan houden.

Sommige gifstoffen in biologische wapens zijn in piepkleine hoeveelheden nog gevaarlijk. In het verleden hebben verscheidene landen geheime experimenten met biowapens gedaan. Soms gaat daarbij iets flink fout. Zo ontsnapte in 1979 in Rusland een wolk met miltvuurbacteriën, waarbij enkelen tientallen mensen om het leven kwamen. In Schotland zijn nog steeds enkele eilandjes verboden terrein na proeven met miltvuur (antrax) in de Tweede Wereldoorlog. Soms sturen terroristen een envelop naar een vijand met daarin een poeder met een enge bacterie erin, zoals dat antrax (Bacillus anthracis).