Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

besnijden

betekenis & definitie

Het weghalen van een bepaald stukje van een geslachtsorgaan.

Met ‘besnijdenis’ wordt meestal het wegsnijden van de voorhuid van de piemel bedoeld. Het woord kan ook op een bepaalde mishandeling van een meisje of vrouw slaan. In sommige culturen worden namelijk meisjes besneden zodat ze minder van seks kunnen genieten. Dit komt ook wel in Nederland voor: zie bij ‘vrouwenbesnijdenis’.

De besnijdenis van een piemel is een eenvoudige ingreep. Dokters die in Nederland en België een jongen of een man besnijden, doen dit meestal om een medische reden. Meestal komen ouders met hun zoon naar de dokter voor een besnijdenis zonder dat er een medische reden is. Steeds meer dokters willen zo’n jongen dan niet besnijden omdat dit medisch niet nodig is. Ze zeggen dat ze de eed van Hippocrates hebben afgelegd en daarbij hebben beloofd niets aan het lichaam kapot te maken als dat medisch gezien niet hoeft.
Een medische reden voor een besnijdenis is bijvoorbeeld wanneer de voorhuid van de jongen of man te strak is en daardoor niet soepel over de eikel heen en weer kan worden geschoven (fimose). Dat kan pijn doen. Doordat het moeilijk is de eikel te wassen, kan die gemakkelijk vies en ontstoken raken. Een andere, niet-medische reden voor een besnijdenis is dat de mensen kunnen vinden dat een eikel zonder voorhuid gemakkelijker schoon te houden is. Tot slot kan een piemel worden besneden omdat een godsdienst of andere overtuiging het zo wil. Dat gebeurt bij moslims en joden. Rondom de besnijdenis van een jongen wordt dan vaak een groot feest gegeven.

In de achttiende eeuw dachten mensen dat het besnijden van jongens zou helpen tegen zelfbevrediging (aftrekken, masturbatie). Want door zelfbevrediging zou je ziektes als blindheid en epilepsie gaan krijgen. Later ontdekten dokters dat dit onzin is. In landen als de Verenigde Staten en Canada worden nog steeds veel jongens en mannen besneden omdat de mensen daar dat schoner vinden.

Soms laten mensen een jongen niet besnijden door de dokter, maar door iemand die daar niet voor heeft geleerd en maar wat aanprutst. Dat kan flink misgaan: de jongen verliest soms veel bloed en moet dan snel naar het ziekenhuis, de piemel raakt ontstoken en er kunnen lelijke littekens op achterblijven.

Ook circumcisie. Kijk ook bij vrouwenbesnijdenis, beroepsgeheim.