Een manier om in een lange tekst een idee met de wereld te delen, bij bitcoin bekend door de Bitcoin White Paper geschreven door Satoshi Nakamoto.
Naast de bitcoin-whitepaper getiteld "Bitcoin: a Peer-to-Peer Electronic Cash System", waarin Nakamoto in acht pagina's beschreef hoe bitcoin zou moeten werken, zijn whitepapers in de cryptovalutawereld bekend geworden door ICO's.
Een whitepaper beschrijft bij cryptovaluta over het algemeen een technologie of product waarmee een specifiek probleem wordt opgelost. Een whitepaper is niet makkelijk leesbaar als de lezer niet ingevoerd is in de materie.
Afhankelijk van het product, beschrijft een whitepaper de plannen van een bedrijf en de weg daarnaartoe.
Whitepapers bestaan vaak uit een aantal basisonderdelen, waaronder een 'onepager', waarin het hele project staat samengevat, een 'position paper' waarmee vergelijkbare projecten aangehaald worden en waarom dit project beter is. Een 'lekenintroductie' wordt soms toegevoegd voor lezers die geen kennis hebben van de technische materie. 'Technische informatie' en 'financiële informatie' zijn twee belangrijke onderdelen. Daarnaast wordt vaak een ontwikkelteam getoond bij 'informatie over het team' en is het geheel aangevuld met 'commerciële of handelsinformatie' (token economics).
Whitepapers werden ooit geïntroduceerd door de Britse overheid, begin jaren 20 van de twintigste eeuw. In de jaren 90 werd het vooral bekend door het gebruik voor business-to-business-marketing. Dat zorgde ook voor andere kleuren: de 'blue paper' voor technische specificaties en de 'yellow paper' voor nog niet gepubliceerd onderzoek voor een wetenschappelijke paper.58
De Bitcoin White Paper is geen commercieel bedoelde whitepaper en lijkt meer op een artikel gericht aan een wetenschappelijke gemeenschap, in dit geval de cypherpunk mailinglist.