Een van de eerste tweedegeneratie-decentrale exchanges op ethereum en de naam van een gedecentraliseerd financieringsprotocol.
Uniswap bestaat sinds november 2018 en was gebouwd door Hayden Adams, een voormalig ingenieur van Siemens.
Met behulp van het protocol kunnen cryptovaluta die op de ethereum-blockchain bestaan via zogenaamde liquidity-pools gewisseld worden.
Een liquidity-pool is een systeem waarbij voor liquiditeit gezorgd wordt doordat gebruikers een gelijke waarde van twee tokens aan een pool toevoegen om zo een markt te maken. Deze liquidity providers krijgen vervolgens een klein percentage van de transactiekosten die door het smart contract, in dit geval Uniswap, berekend worden.
Voorbeeld: een pool van ether met token X zorgt voor een nieuwe markt voor dat specifieke token-paar. De liquidity provider stort 2 ether en 2000 token X waarbij token X een duizendste ether per stuk waard is. Vervolgens krijgt de liquidity provider een LP-token die aangeeft hoe groot hun aandeel is in de pool. Nu is het mogelijk voor anderen om hun ether of hun token X te verhandelen. Iemand kan nu 1000 token X kopen door 1 ether te storten in de pool, waarna hij, afhankelijk van de totale pool, tot 1000 token X krijgt. De pool bestaat dan uit 3 ether en -1000 token X. Als de prijs door handel wijzigt, kan het zijn dat die verhoudingen veranderen. Het is dus geen gegarandeerde ‘winst’. Bij grote aan- of verkopen kan de prijs ten opzichte van de andere token sterk variëren, waardoor er een systeem is ingebouwd om zogenaamde ‘slippage’ tegen te gaan. Hoe groter de pool, hoe kleiner het prijsverschil of slippage bij aan- of verkopen.
Als de liquidity provider z’n tokens terug wil, dan moet deze zijn LP-token ‘verbranden’.
Een van de eerste protocollen die dit concept introduceerde was Bancor in 2016, maar het systeem van liquidity pools kreeg pas echt grote bekendheid toen Uniswap populair werd.