Model om te berekenen of iets voor langere tijd zijn waarde zal behouden, ook: voorraad-tot-stroom.
De stock of de voorraad is de bestaande voorraad (alles dat is geproduceerd in het verleden minus alles dat inmiddels is vernietigd) en de flow of stroom is wat er nog gemaakt kan worden in de toekomst.
Vuistregel: hoe makkelijker iets te vermeerderen is, hoe lager de stock-to-flow-ratio. Bij geld of munten geldt: hoe hoger het getal, hoe sterker de munt, ook wel 'harde munt'. Voordat de euro bestond, was de Nederlandse gulden bijvoorbeeld een harde munt: het was bekend dat de Nederlandse staat niet snel geld bij zou drukken en daarom had de munt een hoge stock-to-flow-ratio.
Bij bitcoin is het heel duidelijk hoe de stock-to-flow-ratio zal oplopen naar theoretisch oneindig, omdat het bijmaken van nieuwe bitcoin stopt na 21 miljoen stuks.
Hoe makkelijker het is om van een grondstof iets bij te maken, hoe lager de stock-to-flow-ratio. Van goud is het op aarde lastig nog heel veel te vinden, dus de ratio is hoog. Maar als goud makkelijk in de ruimte gevonden kan worden en daar goud gedolven kan worden, dan kan die ratio naar beneden gaan.
De Twitteraar 'Plan B' verwierf bekendheid in de bitcoinwereld met zijn zogenaamde 'stock-to-flow-model' rond bitcoin, waarmee hij prijsvoorspellingen doet.
De ratio wordt berekend door de bestaande hoeveelheid te delen door wat er nog gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld: er zijn 100.000.000 munten en als er heel makkelijk 200.000.000 bijgemaakt kunnen worden, dan is de ratio 0,5. Bij bitcoin zou je kunnen zeggen dat op dit moment (oktober 2021) bijna 19 miljoen, min de ongeveer 4 miljoen (geschatte) onbereikbare bitcoins, dus 15 miljoen / 2 miljoen (21 miljoen -19 miljoen al geminede munten) = 7,5.