Cryptovaluta’s die door een vaste wisselkoers, ook wel ‘peg’, in principe dezelfde waarde hebben als fiatgeld, zoals de Amerikaanse dollar of euro.
Er bestaan verschillende soorten stable coins, zoals munten die één-op-één door fiatgeld ondersteund worden of door een goed, zoals goud. Ook bestaan er stable coins die door een smart contract zorgen voor een min of meer vaste wisselkoers ten opzichte van een fiatgeldsysteem, zonder dat er daadwerkelijk fiatgeld op voorraad gehouden wordt.
Stable coins werden in eerste instantie vooral gebruikt op exchanges waar geen fiatgeld gebruikt kon worden. Op deze manier kon toch een ‘stabiele’ tegenwaarde in bijvoorbeeld stablecoin-dollars aangehouden worden. Velen gebruiken deze stablecoins om tijdens prijsschommelingen te kunnen aan- of verkopen tegen dollar- (of euro)-waarde.
Fiat-ondersteund
De eerste vorm is het simpelst: voor 1 crypto-dollar staat 1 ‘echte’ USD ergens op een bank. Binnen de cryptovalutawereld heet dat ‘tether’, letterlijk in het Nederlands betekent dat ‘vastmaken’. Er is dus een on-chain cryptovaluta die aan een waarde off-chain vastgemaakt of ‘getethered’ is.
Het is niet altijd helemaal duidelijk of een stable coin daadwerkelijk het totaal aan tegenwaarde ergens heeft staan. Soms zorgt dit voor onrust op markten.
Voorbeelden zijn: USD Tether (USDT, door Tether Ltd), USD Coin (USDC, door The Centre consortium, een consortium van Circle en Coinbase).
Cryptovaluta-ondersteund
Stable coin die door een andere cryptovaluta ondersteund wordt. Via een smart contract wordt gezorgd voor de juiste tegenwaarde, zoals bij DAI, een munt die een gelijke waarde als de USD moet vertegenwoordigen door te putten uit een pool van cryptovaluta.