(Sunnieten). Reeds voordat Mohammed gestorven was, ontstond ertusschen zijn volgelingen verdeeldheid, die echter na zijn dood feller doorbrak.
De eene groep, die der Shi’ah, waren de volgelingen van Ali.Mohammeds neef, echtgenoot van zijn dochter Fatimah. Deze Shiieten beweerden, dat Ali de eerste wettige Imam of Khalifah, opvolger van den profeet was.
Zij verwierpen alle anderen namelijk Abu Bekr, Oemar en Usman, de drie eerste Khalifen van de Soennieten. Dit woord „Sunni” beteekent eigenlijk „een van het pad”.
Dus het noemt degenen, die aan de traditie vasthouden. Zij belijden, dat de eerste Khalifen de ware opvolgers van Mohammed waren.
Zij erkennen de autoriteit der Kutubu’sSittah of der zes authentieke boeken der traditie. De volgelingen dezer secte behooren tot een der rechts-scholen gesticht door Imam Abu Hanifa, Imam ash-Shafii, Imam Malik, of Imam Ahmad ibn Hambal.
Het woord Soenni is een Persische vorm en beteekent zooveel als „het volk van het pad”, d.w.z. het voorbeeld van Mohammed. De Soennieten zijn dus de aanhangers der traditie.
Zoo noemen zij zichzelven en dezen eeretitel matigden zij zich aan.
Dit beteekent dus niet, dat anderen als de Shi-ieten de traditie zouden verwerpen.
De Soennieten vormen de grootste partij, die over heel de Mohammedaansche wereld verspreid is. Zij worden door sommigen geschat op 145 millioen aanhangers, terwijl de Shi-ieten slechts 15 millioen zouden tellen.Het groote onderscheid tusschen beide is, dat de Shi-ieten aan Ali het recht toekenden om in het Khalifaat op te volgen na den dood van den profeet. En zij beweren, dat Mohammed zelve onder goddelijke leiding hem heeft aangewezen. Maar er zijn ook andere verschillen. Zij leggen grooten nadruk op een aan het gebed voorafgaande reiniging. In de leer der predestinatie en inzake de vraag of de Koran geschapen is of van eeuwigheid bestaat, staan zij aan den kant der Mu’tazilieten, die de zedelijke vrijheid niet wilden ontkennen en de Koran als in den tijd geschapen erkennen. Ook in formalistische askese zijn zij minder streng b.v. in de onthouding van wijn.
Zij zijn dus minder streng orthodox dan de naam zou doen vermoeden. Zij neigen soms tot pantheïsme en zijn over het algemeen minder zuiver Semitisch in hunne beschouwingen.