Machtig is de invloed geweest van Calvijns arbeid. In Frankrijk, Zwitserland, de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden, Engeland en Schotland, verder een gedeelte van Duitschland, Polen en Hongarije werd zijn invloed diep gevoeld.
Men is gewoon om de levensbeschouwing van Calvijn te noemen het Calvinisme en wij willen in enkele trekken dat Calvinisme schetsen, n.m. op Godgeleerd gebied, op maatschappelijk gebied en op staatkundig gebied.Op Godgeleerd gebied heeft Calvijn den grootsten invloed uitgeoefend. De Heilige Schrift was uitgangspunt voor Calvijn. De kerk beslist over de waarheid niet, maar God, die in ZijnWoord tot ons spreekt. De Heilige Schrift ontleent haar gezag niet aan de kerk, maar aan God, die door Zijn Heiligen Geest in onze zielen getuigenis geeft. Maar Calvijn bleef niet staan bij die persoonlijke zielservaring. Integendeel hij klom van het schepsel op tot den Schepper.
Hij deed dat niet, omdat zijn eigen logisch denken hem daartoe dreef, maar wel omdat de Schrift zelve hem zoo onderrichtte. De genade Gods en de uitverkiezing staan voor Calvijn niet naast of tegenover elkander. Integendeel, Christus is gave van de verkiezende liefde Gods. Maar van het souverein welbehagen Gods ging Calvijn dan ook steeds uit. De souvereiniteit Gods was zijn schibboleth.
Op kerkelijk terrein heeft Calvijn gestreden voor de zelfstandigheid der kerk. Zij moest vrij zijn in haar bediening van het Woord, maar ook in de uitoefening van haar tucht. Voor Calvijn was de kerk èn moeder der geloovigen èn gemeenschap der geloovigen. Niet de ambten waren bij hem het een en het al, zooals in Rome, maar de gemeenschap der Christgeloovigen vormde den grondslag der kerk. Ieder lid moest weten, dat hij deel aan Christus’ zalving had en daarom zelve profeet, priester en koning was. De gemeente was echter meer dan een samenkomst der geloovigen, zij had ook bijzondere ambten: predikambt, ouderlingenambt (huisbezoek, opzicht en tucht), diakenambt (barmhartigheid oefenen aan armen en kranken) en doctorenambt (om de waarheid te ontwikkelen, te onderwijzen en te verdedigen).
Maar naast deze speciale ambten moest heerlijk uitkomen het ambt der geloovigen. Daarom schafte hij, om slechts een bewijs te noemen, de zangkoren af en legde aan de gansche gemeente de psalmen Davids op de lippen.
Op maatschappelijk gebied heeft Calvijn ook grooten invloed uitgeoefend. Er lag in hem evenals in Zwingli een sociale trek. Calvijn heeft over ons menschelijk samenleven het schijnsel van de Heilige Schrift doen uitgaan. Hij gaf aan het beroep een goddelijken grondslag. In het huisgezin gaf hij elk zijn rechten maar legde ook ieder zijn dure verplichtingen op. In het samenleven verdedigde hij het kapitaal, en nam kapitaalrente in bescherming.
Hij verdedigde insgelijks het recht van den handel. Wetenschap en kunst noemde hij rijke gaven van Gods algemeene genade. Tal van echt burgerlijke deugden zijn door het Calvinisme tot ontluiking gebracht. Huiselijkheid, reinheid, arbeidslust, trouw, matigheid, spaarzaamheid tierden overal, waar het Calvinisme zich een weg baande, welig en tot op den huidigen dag zijn de invloeden van den Calvinistischen geest duidelijk merkbaar in die landen, waar de Calvinistische reformatie in meerdere of mindere mate tot bloei kwam.
Op staatkundig gebied heeft Calvijn ook zeer grooten invloed uitgeoefend. Hij was geen democraat in de tegenwoordige beteekenis van dat woord. De praedestinatieleer was in lijnrechten strijd met de gelijkheidsleer der revolutie. Uit Calvijns praedestinatieleer vloeide juist differentiatie voort. Calvijn heeft geleerd, dat staat en kerk wel ieder een eigen terrein hadden, maar dat in beide Gods eer mocht gezocht worden. Wat den staatsvorm betreft had hij voorliefde voor een aristocratisch geregeerde republiek.
Toch kwam hij ook op voor de rechten van de burgers. Zijn praedestinatieleer gaf aan de burgers ook een zeker gevoel van eigenwaarde. Men behoefde zich niet weerloos te laten slachten, zooals de Anabaptisten leerden. De Lutherschen zagen doorgaans ook af van verzet tegen de overheid; maar Calvijn toonde duidelijk aan, dat de overheid er is voor het volk en niet het volk voor de overheid. Vandaar dat hij een staatkundige vrijheid verdedigd heeft, die van de grootste beteekenis geweest is. De Hugenoten in Frankrijk, de Puriteinen in Engeland en Schotland en de Geuzen in ons land hebben aan de staatkundige beginselen van Calvijn het recht, den moed en de kracht hunner heldhaftige worsteling tegen onbehoorlijke dwingelandij ontleend.
Zoo is Calvijn een Reformator geweest van ontzettend grooten invloed en het Calvinisme heeft al sinds eeuwen, zij het onder eenigszins gewijzigden vorm, het leven van personen en volken beheerscht.