Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Gepubliceerd op 07-06-2017

Ruinart

betekenis & definitie

In het begin van de 18e eeuw leert in de abdij van Hautvillers de benedictijn Dom Thierry Ruinart, vriend en vertrouweling van Dom Pérignon, het geheim van de bereiding van de vin qui mousse kennen. Hij draagt zijn kennis over aan zijn neef Nicolas Ruinart, die zijn geld tot dan verdient in de textiel, maar die meteen, en als eerste nadat koning Lodewijk XV in 1728 per decreet het transport van champagne op fles toestaat, brood ziet in de champagnehandel. Hij sticht in 1729 zijn champagnehuis en gezien het succes ervan stopt hij al gauw met de textiel. Ruinart is het oudste champagnehuis.

Tot enige jaren na de Tweede Wereldoorlog heeft altijd een Ruinart de leiding gehad. In 1949 wordt Bertrand Mure, neef van de laatste Ruinart, directeur. Onder zijn leiding maakt Ruinart zeer goede tijden door en is er sprake van aanzienlijke expansie. Daar lijkt het in het begin niet op. Eerst moet hij kapitaal vinden om de zaken te kunnen consolideren. De financier vindt Mure in de persoon van baron Philippe de Rothschild van Chateau Mouton Rothschild, die de helft van de aandelen Ruinart overneemt. De samenwerking duurt bijna 14 jaar en in dit tijdsbestek verviervoudigen de Ruinart-verkopen. Het succes is zodanig, dat Ruinart een nog grotere financier nodig heeft. Bovendien wenst Philippe de Rothschild zich terug te trekken uit de champagnezaken. Bertrand Mure benadert in die situatie, in 1963, Moet & Chandon, dat vervolgens 80 procent van de Ruinartaandelen verwerft. In 1973 wordt het bedrijf volledig bij de Moët & Chandongroep ingelijfd. Bertrand Mure, een van de grootste persoonlijkheden van de naoorlogse champagne-industrie, staat nadien een groot aantal jaren aan het hoofd van de groep Moët-Mercier-Ruinart. Ruinart is gevestigd aan de zuidoostzijde van Reims, op wat wel la butte Saint-Nicaise wordt genoemd. Op een royaal terrein staan er de op een kazerne lijkende bedrijfsgebouwen.

Ondergronds bezit men enkele van Champagnes meest spectaculaire crayères - Nicolas Ruinart was in de 18e eeuw de eerste die aan het gemeentebestuur van Reims vraagt de groeven te mogen gebruiken voor de opslag van champagnes. Tot dan zijn ze niet in gebruik en eigenlijk voor het grootste deel zelfs niet gelokaliseerd en dus onbekend. Vierentwintig van oorsprong Gallo-Romeinse kalksteengroeven doen nu dienst als opslagkelders voor Ruinarts voorraad van zeven miljoen flessen. Het geheel is geklasseerd als monument historique. Ruinart is, ondanks vestiging in Reims, een maison chardonnay. Er is veel chardonnay in de vijf verschillende cuvées die men produceert. In de basischampagne (goed voor ongeveer twee derde van de totale verkopen), de R de Ruinart Brut, zit 45 a 50 procent chardonnay en de cuvée de prestige, de Dom Ruinart Millésimé, bestaat zelfs altijd uit 100 procent chardonnay en dan alleen uit grands crus. Doordat bijna de helft van deze chardonnay uit de Montagne de Reims afkomstig is, biedt deze schitterende wijn een verrassende structuur - die de nodige pinot noir in de assemblage suggereert. Hij paart levendigheid en subtiliteit aan rijkdom en complexiteit. Dom Ruinart 1996 is een topper. Hij bezit een fijne mineraliteit, is complex en heeft een schitterende lengte. Inmiddels is de jaargang 1998 op de markt. Ook de twee rosés, de Ruinart Brut Rosé en de Dom Ruinart Rosé Millésimé, bevatten in meerderheid chardonnay, hoewel dit type champagne natuurlijk uit een belangrijk deel pinots moet bestaan. De laatste is in wezen zelfs een pure chardonnay, waaraan pas bij de liqueur d'expédition ongeveer 15 procent stille rode wijn (uit Verzenay) wordt toegevoegd. De Dom Ruinart Rosé 1990 is na ruim 15 jaar adembenemend mooi. Zacht, complex, verfijnd en een superbe balans. De schitterende Ruinart Blanc de Blancs, met chardonnay uit de Côte des Blancs en de Montagne de Reims, is een verrukkelijke, delicate aperitiefchampagne. Het is de eerste nieuwe wijn die Champagne Ruinart in 30 jaar lanceert.

Als rode draad door alle wijnen van Ruinart lopen een mooie, romige mousse, een fijne zuurgraad en complexiteit. De champagnes van Ruinart zijn buitengewoon elegant en harmonieus. De jaarproductie bedraagt 2,5 a 3 miljoen flessen.

Champagne compleet