Henri Giraud betekenis & definitie

Een klein en nog weinig bekend huis in Aÿ, vernoemd naar de oprichter. Inmiddels is zoon Claude Giraud de man aan het roer. Men heeft zelf 10 hectaren wijngaard, alle in grands crus. Er wordt fruit van nog eens 15 hectaren bijgekocht. De jaarproductie ligt tussen 250.000 en 300.000 flessen.

De basischampagne is de Esprit de Giraud Brut, samengesteld uit 70 procent pinot noir en 30 procent chardonnay.

Uitermate crèmig en zacht in de mond. Aroma's van toast. Opvallend fijn. De Cuvée François Hémart Brut Grand Cru heeft, in tegenstelling tot de Esprit de Giraud, enige hout- lagering gehad. Door de herkomst van de druiven en door het hout heeft de wijn een extra dimensie. Hij is romig en complex. De Cuvée Fut de Chêne Grand Cru Millésimé ligt eerst op eiken en dan gedurende jaren op fles, op zijn bezinksel, sur lattes. De jaargang 1998 is duur en superieur. Lichtvoetig, luchtig en krachtig tegelijk. Het is niet toevallig dat Tom Stevenson Henri Giraud in 2007 ziet als een van de new up-and-coming producers.

Gepubliceerd op 07-06-2017