Birgit Govers

Master student at Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 06-06-2016

Hoofdpijn

betekenis & definitie

Hoofdpijn komt zeer frequent voor: bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Meestal is deze van onschuldige aard, maar soms kan er ook meer aan de hand zijn. Hieronder een voorbeeld van enkele ziektebeelden.

Acute hoofdpijnen zijn o.a. migraine, clusterhoofdpijn en trigeminus neuralgie.
Migraine is een bonzende hoofdpijn waarbij er overgevoeligheid ontstaat voor licht, misselijkheid en braken kan optreden, dit kan 1-2 dagen duren. Pijnstillers en rust zijn de enige remedie bij niet frequent voorkomen.
Clusterhoofdpijn is een unilaterale (aan één kant) borende pijn achter het oog waarbij een bewegingsdrang ontstaat. Het ontstaat vaak ’s nachts en gaat gepaard met een rood tranend oog. Pure zuurstof inademen helpt de pijn te verlichten.
Trigeminus neuralgie is een hoofdpijn die zo intens is echter slechts enkele seconde duurt. Er is meestal een trigger voor nodig om de pijn te veroorzaken. De pijn zit unilateraal (aan één kant) bij je oog, wang of kaak. Mensen beschrijven deze pijn als zo ernstig dat ze er zelfmoord neigingen van kunnen krijgen.

Chronische hoofdpijnen zijn o.a. spanningshoofdpijn, arteriitis temporalis en hoofdpijn veroorzaakt door sinusitis (bijholte ontsteking).
Spanningshoofdpijn is een bandvormige hoofdpijn die diffuus voelt en vaak bij stress voorkomt.
Arteriitis temporalis is een pijn ter hoogte van de slaap vaak bij ouderen. Men moet hierbij oppassen voor acute blindheid door ischaemie van de nervus opticus.
Als laatste is er dan nog sinusitis waarbij je met voorover bukken een drukkend gevoel ervaart in je hoofd. Hierbij is er een verkoudheid aan vooraf gegaan maar vaak kan de patiënt zich dit niet herinneren.