Birgit Govers

Master student at Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 10-10-2014

Flauwvallen

betekenis & definitie

Een 'wegraking'of syncope is een tijdelijke, acuut beginnende, kortdurende, spontane overgaande bewusteloosheid. De meest voorkomende reflex syncope is een onschuldige vasovagale collaps, wat de meeste verstaan onder flauwvallen. Echter kan er ook sprake zijn van epilepsie of een trauma. Zo'n 35 tot 50% ervaart ooit in zijn leven een syncope.

Door lang staan, een warme omgeving,medicijngebruik, alcoholgebruik, koorts en diarree kan er een te lage bloeddruk in de hersenen ontstaan, hierdoor gaat het hart sneller kloppen omdat deze tracht dit op peil te houden. Blijft de bloeddruk te laag valt te persoon buiten bewustzijn op de grond. Vaak is diegene vooraf bleek, misselijk en zweterig. Het is een verlies van bewustzijn waarna de persoon na hooguit enkele minuten weer bijkomt.

Eigenlijk is het een heel handig mechanisme dat je op de grond valt, aangezien zodra dit gebeurd, de bloeddruk weer herstelt in je hoofd en je weer tot bewustzijn komt. Wanneer er sprake is van een tongbeet moet nagedacht worden over epilepsie. Urine incontinentie is niet onderscheidend voor flauwvallen of epilepsie. Ook kan men flauwvallen van bloedprikken of zelfs het zien van bloed. Dit mechanisme stamt uit de oertijd en heeft weer te maken met de bloeddruk in de hersenen. Wanneer men bloed ziet, associëren de hersenen dit met het eigen bloed en 'denken' ze dat de bloeddruk daalt doordat het lichaam bloed kwijt zou raken.