Gastro-enteritis betekenis & definitie

Gastro-enteritis betekent letterlijk een ontsteking van het maag darm kanaal. In de volksmond wordt dit ook wel buikgriep genoemd. Meest frequent wordt een gastro-enteritis veroorzaakt door een virus. Het noro- en rotavirus zijn hiervan het meest bekend. Klachten die hierdoor ontstaan zijn braken en diarree.

Bijna iedereen heeft wel eens een buikgriep meegemaakt en je kan je er behoorlijk ziek van voelen. Helaas is de enige remedie de tijd afwachten totdat het lichaam het zelf oplost.

De meeste mensen nemen geen contact op met de medische zorg. Echter vormen jonge kinderen en ouderen wel een risico groep. Dit komt niet door de ziekteverwekker zelf maar de gevolgen van de symptomen. Door braken maar met name diarree raak je uitgedroogd met alle gevolgen van dien. Een (huis)arts zal dan ook als eerste beoordelen of iemand uitgedroogd is. Hij of zij beoordeeld dit onder andere door te vragen naar de urine productie, gewichtsverlies en het beoordelen van de ‘cappilaire refill’ en de huid turgor.

Als belangrijkste advies wordt altijd gegeven om frequent een kleine beetje te drinken. Wanneer er sprake is van dehydratie kunnen verschillende stappen worden ondernomen aan de hand van de ernst. Ten eerste kan ORS worden aangeboden, dat is ook bij de drogist te koop. Dit is een drankje dat uiteraard vocht bevat en zouten. Daarnaast zit er glucose in dat de opname van het vocht en de zouten bevorderd. ORS kan oraal worden toegediend of via een maagsonde. Als laatste stap zou er een infuus kunnen worden geprikt zodat het vocht direct naar de bloedbaan gaat.

Vaak word er geen diagnostiek ingezet naar de precieze verwekker omdat dit geen consequenties voor het beleid heeft. Als laatste is het belangrijk om op de hygiëne te letten gezien het een zeer besmettelijk ziektebeeld is.

Gepubliceerd op 09-06-2016