Epilepsie betekenis & definitie

Bij epilepsie is een groep neuronen in je hersenen synchroon aan het vuren. Het komt bij 1/125 mensen voor en met name bij kinderen en ouderen. Een epileptische aanval is niet te doorbreken. Als je in de buurt bent moet je rustig blijven, scherpe voorwerpen verwijderen en de tijd opnemen.

De oorzaak van epilepsie is niet precies bekend, wel spelen genetische factoren een rol. Na een aanval kun je meestal direct gewoon weer verder, maar af en toe is er tijdelijk minder kracht: dit wordt een Toddse parese genoemd.Wanneer je bent gediagnosticeerd met epilepsie mag je niet alleen zwemmen, je mag niet naar hoogtes (bergen) en je mag geen beroeps chauffeur worden. Met 1 aanval heb je nog geen epilepsie, er wordt gesproken van epilepsie wanneer er minstens twee ongeprovoceerde aanvallen zijn binnen een jaar. Er kan namelijk ook een aanval ontstaan als gevolg van een hersentumor of abces, maar dit is een aanwijsbare reden en dan heeft iemand geen epilepsie. Een tongbeet pleit heel erg voor een epileptische aanval, urine incontinentie is niet onderscheidend, je kunt zelfs bij bewustzijn blijven tijdens een aanval. Na een aanval kun je iemand in de stabiele zijligging leggen. Wanneer een aanval langer dan 5 minuten duurt moet je stesolid (diazepam) geven. Dit kan iedereen toedienen: dit is een tube die je moet uitknijpen in de anus.

Epilepsie hoeft niet altijd met schokkende armen en benen gepaard te gaan zoals iedereen denkt: absences zijn een vorm van epilepsie bij kinderen waarvan sommige ouders nog niet eens merken dat er iets aan de hand is. Het kind lijkt afwezig maar heeft dan kortdurend een aanval en is dan buiten bewustzijn. Bij de volgende link op 23sec zie je een heel goed voorbeeld hiervan: https://www.youtube.com/watch?v=Xud41GIZ7Ok

Gepubliceerd op 11-10-2014