Lexicon van het bijgeloof

Walter Gerlach (2000)

Gepubliceerd op 11-11-2022

Rood/Roodharig

betekenis & definitie

In Georgië luidt een spreekwoord: ‘Dat God jullie rood oud laat worden.’ Daar associeert men de rode kleur met jeugd en schoonheid. In ons land kennen we de uitdrukking ‘Rode baard, duivels aard’, het is een oud volksgeloof dat roodharigen niet te vertrouwen zijn (K. ter Laan, Nederlandse spreekwoorden/spreuken en zegswijzen, Elsevier, 1988).

De vurigste kleur uit het kleurengamma polariseert: voor de een is het de hartstochtelijke kleur van de liefde, het opwindende symbool van de vrijheid, voor anderen is het een duivelse kleur, een heksenkleur, symbool van tegenstand en agressie en politiek aanstootgevend.In het Duitse volksgeloof had de kleur rood lange tijd een negatieve lading: roodharigen golden als achterbaks, bezeten van seks, verbonden met Beëlzebub, ontrouw, driftig, kortom: moreel gezien minderwaardig. In een Germaanse sage heeft de onbetrouwbare Loki een rode haardos. In de christelijke iconografie van de Middeleeuwen werd Judas principieel met een rode baard afgebeeld. Vrouwen kwamen vanwege hun rode haar als heksen op de brandstapel terecht.

Vooral vrouwen met rode haren en zomersproeten waren bijna altijd buitenstaanders, ze waren verdacht en ze werden vervolgd en beschimpt. Dat is dankzij Boris Becker, Isabelle Huppert en andere bekende roodharige wereldbewoners gelukkig veranderd.

< >