Wat is de betekenis van Verzuring?

2020
2023-01-30
Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Verzuring

Verzuring ontstaat wanneer zure afvalstoffen zich ophopen in ons lichaam. Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd). Van nature heeft het lichaam een licht basenoverschot en probeert het dat evenwicht cons...

Lees verder
2018
2023-01-30
Muiswerk Educatief

Nederlands woordenboek voor onderwijs

verzuring

verzuring - zelfstandig naamwoord uitspraak: ver-zu-ring 1. het in toenemende mate voorkomen van zuren in het milieu ♢ door de uitstoot van gassen treedt verzuring op 2. gevoelens van wantrouwen en ongenoegen ...

Lees verder
2015
2023-01-30
Typisch Vlaams

Door Ludo Permentier en Rik Schutz

verzuring

verbittering, wantrouwen tegenover de maatschappij Ze onderstreepte het belang van vrijwilligerswerk. 'Het is een medicijn tegen verzuring en brengt mensen bij elkaar.' (Het Laatste Nieuws) Belgisch-Nederlandse Standaardtaal Gangbaarheid: 6 Vlaamsheid: 2

Lees verder
1993
2023-01-30
Peter Timofeeff

Prisma van het Weer

Verzuring

Stijging van de zuurgraad in het milieu, o.a. door zure regen. De directe gevolgen zijn o.m. de aantasting van de bossen. De indirecte gevolgen zijn veel sluipender. Door de verzuring van de bodem worden voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium en calcium, uitgespoeld en komen in het grondwater terecht. Dit proces betekent een verarming van de bode...

Lees verder
1990
2023-01-30
BDI

BDI terminologie

verzuring

bij papier, karton, leer e.d.: reactie van bepaalde stoffen daarin, waarbij een zuur ontstaat dat de structurele bestanddelen van het materiaal afbreekt.

1984
2023-01-30
Milieu-encyclopedie

Oosthoek milieu-encyclopedie

verzuring

stijging van de zuurgraad (daling van de pH) van het milieu als gevolg van de uitstoot van o.a. zwavel- en stikstofdioxiden (→ zure regen).

1979
2023-01-30
drank

Wijn & drank encyclopedie

Verzuring

Vorming van een overmatige hoeveelheid azijnzuur en ethyl-acetaat in de wijn, vaak veroorzaakt door te veel contact met de lucht. Er verschijnt een doorzichtig, grijs vliesje aan de oppervlakte, afkomstig van de Acetobacter. De wijn wordt dan zuur, krijgt een zurige geur en de smaak van azijn.→ * 09 HOE WORDT WIJN GEMAAKT?

Lees verder
1950
2023-01-30
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Nederlands woordenboek (7e druk - 1950)

Verzuring

v., het verzuren.