Wat is de betekenis van Saccharose?

2024-04-29
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

saccharose

(huishoudelijke suiker), rietsuiker en bietsuiker, disaccharide, komt in veel planten en vruchten voor (C12H22O11), ➝ koolhydraten, ➝ saccharase.

2024-04-29
Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)

Saccharose

suiker, sucrose, invertose, de disaccharide uit suikerriet en beetwortels; splitst door hydrolyse in druivensuiker (glucose, bloedsuiker, dextrine) en vruchtensuiker (fructose, laevulose).

2024-04-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Saccharose

(= sucrose = rietsuiker = beetwortelsuiker) is een disaccharide met de formule C12H22O11. Het is een kleurloze, kristallijne, zoete stof, smp. 154°, goed oplosbaar in water, nauwelijks in alcohol, onoplosbaar in aether. S. komt voor in vrijwel alle planten (in de bloemen, bladeren en in de wortels), in suikerriet tot 20%, in suikerbieten in een...

2024-04-29
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Saccharose

v., chemische naam voor de soort van suiker die uit suikerriet en suikerbieten gewonnen wordt.

2024-04-29
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Saccharose

riet- of beetwortelsuiker, behorend tot de klasse der disacchariden. Kan gesplitst worden in glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker) ; z ook Invertsuiker.

2024-04-29
Geneeskundig woordenboek (EN-NL)

dr. mr. W. Schuurmans Stekhoven (1949)

saccharose

saccharose (beetwortel), suiker.

2024-04-29
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Saccharose

Saccharose is rietsuiker.

2024-04-29
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Saccharose

uit suikerriet of suikerbieten verkregen dissacharide ( → koolhydraten), gewoonlijk suiker genoemd; in 2 modificaties, met smeltpunt 184° en 170°. Door zuren gesplitst in invertsuiker, metaalverbindingen worden saccharaten genoemd.

Wil je toegang tot alle 11 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-29
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Saccharose

is → rietsuiker; formule: C12H22O11, disaccharide zonder open carbonylgroep, door hydrolyse te splitsen in glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker).