Wat is de betekenis van Reductaseproef?

2025-07-17
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Reductaseproef

(melkonderz.) Men mengt 20 cm3 melk in een steriele reageerbuis met ½ cm3 methyleenblauwoplossing en plaatst de buis in een waterbad of broedstoof bij 38- 40 C. Na langer of korter tijd verdwijnt de blauwe kleur, doordat het methyleenblauw gereduceerd wordt; alleen het bovenste laagje, dat met de lucht in aanraking is, blijft blauw. De tijd...

2025-07-17
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Reductaseproef

Proef om het bacteriegehalte van melk te controleeren. Wordt meestal gecombineerd met ➝gistingsproef tot een ➝gistingsreductaseproef. 40 cm3 melk wordt in een steriele reageerbuis met 1 cm3 methyleenblauwoplossing van een bepaalde sterkte gemengd en in een broedstoof geplaatst, waarin de temp. 38 à 40° C wordt gehouden. Wordt het methyle...

2025-07-17
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Reductaseproef

Reductaseproef - onderzoek van melk op deugdelijkheid; berust daarop, dat men don tijd meet, welke noodig is om melk, welke met een bekende hoeveelheid methyleenblauwoploss. gekleurd is, bij 45° C. te ontkleuren. De snelheid, waarmede de ontkleuring tot stand komt, is tot op zekere hoogte een maat voor het bacteriegehalte der melk. Bacterierijke me...

2025-07-17
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

reductaseproef

v./m. (-proeven), methode om de bacteriologische gesteldheid van melk te onderzoeken.

Gerelateerde zoekopdrachten