Wat is de betekenis van pekel?

2024-04-28
Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

pekel

(1914) (jagers) urine van de dode haas. • Pekel: de pis van het doode haas. Wanneer het door drukken op de blaas, daarvan ontlast wordt, zegt men: laten pekelen, ook wel: laten wateren. (Jacobus van Ginneken: Handboek der Nederlandsche taal. Deel II. De sociologische structuur onzer taal II. 1914)

2024-04-28
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

pekel

pekel - zelfstandig naamwoord uitspraak: pe-kel 1. water met veel zout erin ♢ vroeger werden voedingsmiddelen bewaard in pekel 1. het vlees goed onder de pekel houden [stevig drinken] ...

2024-04-28
Zuid-afrikaans woordenboek

H.J. Terblanche - M.A., D. Litt

pekel

soutwater; moeilikheid, gepekel, insout; in pekel lê.

2024-04-28
Frysk Wurdboek (Friesch woordenboek)

Fa. A.J. Osinga (1952)

Pekel

s., pikel.

2024-04-28
Woordenboek Nederlands-Turks

Mehmet Kiriş (2024)

2024-04-28
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Pekel

I. v., 1. water waarin zout opgelost is en waarin spijzen voor bederf worden bewaard: vlees, spek in de pekel leggen, doen, inzouten ; een haring uit de pekel, pas uit het vat; — (spr.) het vlees goed onder de pekel houden, stevig drinken; 2. (fig.) onaangename toestand waaruit men haast niet kan komen: in de pekel zitten; — iem. in de...

2024-04-28
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Pekel

water waarin keukenzout (natriumchloride) is opgelost. In gebruik voor het conserveren van etenswaren (pekelvlees, zoute inmaak) en voor het verlagen van het smeltpunt van water (pekelen der tramrails bij sneeuwval).

2024-04-28
Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal

M. J. Koenen's (1937)

pekel

1. v. (zoutig vocht, inz. water, waarin zout opgelost is en waarin spijzen worden bewaard): vis onder de pekel houden; zegsw. hij zit in de pekel, in de verlegenheid; 2. o. (zeewater).

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-28
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Pekel

oplossing v. zout in water. Wordt vooral gebezigd v. conserveeringsdoeleinden (o.a. vleesch).