Wat is de betekenis van moutwijn?

2024-04-28
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

moutwijn

uit mout gedistilleerde vloeistof. product dat men na vergisting van een beslag van gekiemde gerst (mout) en enkele andere granen verkrijgt door filtering en distillatie, en dat een van de grondstoffen vormt bij de bereiding van jenever en korenwijn; uit mout gedistilleerde vloeistof. Voorbeelden: Jenever is dus een brandewijn op bas...

2024-04-28
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Moutwijn

een product verkregen uit rogge en gerstmout door vergisting en destillatie, bevat 46% alcohol.

2024-04-28
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

MOUTWIJN

is een alkohol die in hoofdzaak dient als grondstof voor de fabricatie van jenever. Moutwijn ontstaat door vergisting van het in suiker omgezette zetmeel van verschillende graansoorten (maïs,rogge, gerst), gevolgd door destillatie van de aldus ontstane alkoholische vloeistof. Behalve alkohol bevat moutwijn verschillende bijproducten die er de...

2024-04-28
Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Moutwijn

Moutwijn is de alkoholhoudende vloeistof, die gestookt wordt uit een gegist afkooksel van gekiemd graan. Deze drank is dus te vergelijken met den alkohol, die uit wijn gestookt wordt. Destillaat uit wijn heet vanouds „brandewijn”, omdat het uit wijn „gebrand” wordt; hier spreekt men van „moutwijn”, omdat eerst door mouten het zetmeel van het graan...

2024-04-28
Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal

M. J. Koenen's (1937)

moutwijn

m.; distillaat, 50% alcohol, uit mout.

2024-04-28
Woordenboek voor praktische kennis

Dr. L.M. Metz (1937)

Moutwijn

Graanspiritus van 40 % sterkte. Deze bevat goed smakende foezeloliën (zie foezel) en wordt verkregen door overhaling (distillatie) van gegiste moutpap (zie mout). In Schiedam zijn er vele fabrieken van en daar is ook een beurs voor moutwijn. Moutwijn wordt gekocht door likeurfabrieken, waar men ze overhaalt over jeneverbessen, karwijzaad of ci...

2024-04-28
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Moutwijn

Alcoholische drank, door gisting en distillatie uit granen gewonnen. Alcoholsterkte 46 %. Het graanbeslag, waaraan de aanzetgist wordt toegevoegd, bestaat uit gelijke deelen mout, rogge en maïs. Na beëindiging der vergistingsperiode wordt de gevormde gist afgeschept en het uitgegiste beslag aan een enkelvoudige distillatie onderworpen in...

2024-04-28
Modern Woordenboek

Jozef Verschueren (1930)

moutwijn

m. ruwe jenever door gisting uit mout verkregen.

Wil je toegang tot alle 10 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-28
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

moutwijn

m., (ook: bestnat), smaakbestanddeel van jenever, verkregen uit mout. Voor de bereiding van moutwijn worden maïs, rogge, tarwe en mout gebruikt. De enzymen die in de mout aanwezig zijn, zetten het zetmeel van de overige graansoorten om in moutsuiker, dat daarna vergist wordt tot alcohol. Het stoken en overhalen van de ontstane alcohol gebeurt...