Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

moutwijn

betekenis & definitie

uit mout gedistilleerde vloeistof.

product dat men na vergisting van een beslag van gekiemde gerst (mout) en enkele andere granen verkrijgt door filtering en distillatie, en dat een van de grondstoffen vormt bij de bereiding van jenever en korenwijn; uit mout gedistilleerde vloeistof.

Voorbeelden:
Jenever is dus een brandewijn op basis van moutwijn. Mout is gekiemde gerst. Vermits gerst een graansoort is, is de alcohol die er uit getrokken wordt, graanalcohol. In de praktijk zijn de gebruikte granen naast mout, o.m. ook rogge en/of maïs. Door vergisting van een granenbeslag ontstaat een vloeistof, wort genaamd, met maximum 10% alcohol. Na filtering en distillatie kan de vloeistof omschreven worden als moutwijn.
http://www.rubbens-gebr.be/nl/hetmaken.htm, 2001

Het bereiden van Moutwijn is van oudsher een zeer specialistisch ambacht. Moutwijn ontleent zijn naam aan één van de ingrediënten, namelijk de mout. Mout is gekiemd gerst. De enzymen in de mout zorgen bij de vergisting voor het omzetten van zetmeel in suiker. Andere ingrediënten voor moutwijn zijn rogge en maïs.
http://www.werelddranken.nl/

Jenever wordt er bereid door de vakkundige menging van zuivere alcohol, moutwijn, water en een distillaat van jeneverbes, koreander en andere planten en kruiden.
http://www.rubbens-gebr.be/nl/hetmaken.htm, 2001

< >