invertsuiker
invertsuiker - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) (medisch) een mengsel van gelijke delen glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker) Woordherkomst samenstelling van invert en suiker
Wiktionary (2019)
invertsuiker - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) (medisch) een mengsel van gelijke delen glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker) Woordherkomst samenstelling van invert en suiker
G. Th. van Kempen (1974)
(L., invertere = omkeren), ontstaat bij hydrolyse van rietsuiker, is een mengsel van fructose en glucose. Rietsuiker is rechtsdraaiend. Doordat de ontstane fructose sterker linksdraaiend is dan het glucose rechts draaiend, wordt het polarisatievlak omgekeerd, vandaar de naam invertsuiker. Komt voor in honing en basterdsuiker.
Veerman (1954)
Mengsel van gelijke delen glucose en fructose, dat door inverteren van rietsuiker ontstaat. Het vormt het hoofdbestanddeel van honing.
Van Dale Uitgevers (1950)
v., een mengsel v. gelijke delen vruchten- en druivensuiker, het vaste bestanddeel van honing.
Winkler Prins (1949)
mengsel van gelijke delen d-glucose en d-fructose, ontstaan door hydrolyse van riet- of beetwortelsuiker. I. werkt reducerend, in tegenstelling met het uitgangsproduct. Terwijl rietsuiker sterk naar rechts draait is een mengsel van d-glucose en d-fructose linksdraaiend, daar d-fructose bij gewone temperatuur sterker naar links draait dan d-glucose...
dr. ir. P. Schoorl (1938)
Invertsuiker is een mengsel van gelijke deelen glucose en fructose, zooals het ontstaat bij ontleding van rietsuiker door invertase of door inwerking van zuren. Honing is practisch invertsuiker.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
In de suikerfabriek en ook in de raffinaderij wordt dikwijls het woord i. of kortweg invert gebruikt voor de reduceerende suikers en andere Fehling’s proefvocht reduceerende stoffen, die in de sappen, tusschenproducten of eindproducten voorkomen. De aanwezigheid van i. in de tusschenproducten brengt moeilijkheden in de fabricage mede en behoo...
Jozef Verschueren (1930)
v. mengsel van gelijke delen vruchte- en druivesuiker : is het vaste bestanddeel van honig.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: