Wat is de betekenis van invertsuiker?

2024-04-29
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

invertsuiker

invertsuiker - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) (medisch) een mengsel van gelijke delen glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker) Woordherkomst samenstelling van invert en suiker

2024-04-29
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Invertsuiker

vast bestanddeel van honing

2024-04-29
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

invertsuiker

(L., invertere = omkeren), ontstaat bij hydrolyse van rietsuiker, is een mengsel van fructose en glucose. Rietsuiker is rechtsdraaiend. Doordat de ontstane fructose sterker linksdraaiend is dan het glucose rechts draaiend, wordt het polarisatievlak omgekeerd, vandaar de naam invertsuiker. Komt voor in honing en basterdsuiker.

2024-04-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Invertsuiker

Mengsel van gelijke delen glucose en fructose, dat door inverteren van rietsuiker ontstaat. Het vormt het hoofdbestanddeel van honing.

2024-04-29
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Invertsuiker

v., een mengsel v. gelijke delen vruchten- en druivensuiker, het vaste bestanddeel van honing.

2024-04-29
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Invertsuiker

mengsel van gelijke delen d-glucose en d-fructose, ontstaan door hydrolyse van riet- of beetwortelsuiker. I. werkt reducerend, in tegenstelling met het uitgangsproduct. Terwijl rietsuiker sterk naar rechts draait is een mengsel van d-glucose en d-fructose linksdraaiend, daar d-fructose bij gewone temperatuur sterker naar links draait dan d-glucose...

2024-04-29
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Invertsuiker

Invertsuiker is een mengsel van gelijke deelen glucose en fructose, zooals het ontstaat bij ontleding van rietsuiker door invertase of door inwerking van zuren. Honing is practisch invertsuiker.

2024-04-29
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Invertsuiker

In de suikerfabriek en ook in de raffinaderij wordt dikwijls het woord i. of kortweg invert gebruikt voor de reduceerende suikers en andere Fehling’s proefvocht reduceerende stoffen, die in de sappen, tusschenproducten of eindproducten voorkomen. De aanwezigheid van i. in de tusschenproducten brengt moeilijkheden in de fabricage mede en behoo...

Wil je toegang tot alle 11 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-29
Modern Woordenboek

Jozef Verschueren (1930)

invertsuiker

v. mengsel van gelijke delen vruchte- en druivesuiker : is het vaste bestanddeel van honig.

Gerelateerde zoekopdrachten