Wat is de betekenis van Iersch mos?

2024-04-26
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Iersch mos

Iersch mos of carrageen is een gedroogd zeewier, dat aan de Westelijke en Oostelijke kusten van den Atlantischen Oceaan voorkomt. In water zwelt het weer op en wordt slijmerig. Bij koken neemt het 20 X zijn hoeveelheid aan water op, waardoor na bekoelen een gelei ontstaat. Het wordt gebruikt voor het bereiden van levertraan-emulsies (Scott’s...

2024-04-26
Woordenboek voor praktische kennis

Dr. L.M. Metz (1937)

Iersch mos

Zeewier, dat veel aan de Iersche kust voorkomt, maar ook aan de onze. Gekookt met water, levert het een geleiachtige massa, die gebruikt wordt als huismiddel tegen hoest en ter verbetering van den smaak van levertraan.

2024-04-26
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Iersch mos

zeewier, vooral a/d Ierschc kust, dat. in water uitgekookt, een geleiachtige stuf levert, die een huismiddel tegen hoest vormt.

2024-04-26
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Iersch mos

(Chondrus crispus), een rood wier van de fam. der Gigartinaceeën, heeft violetbruin, waaiervormig, diep ingesneden loof, dat in het zonlicht sterk iriseert. Om zijn groot geleigehalte wordt het gedroogd in de apotheek gebruikt als carrageen. Verder gebruikt men het ook in de techniek, eveneens om zijn gelei. Het I.m. komt voornamelijk voor in...

2024-04-26
Polulaire Geneeskundige Encyclopaedie

Dr. Ch. Bles (1929)

Iersch mos

Carrageen, wiersoort (Chondrus crispus) uit den Atlantischen Oceaan, bevat 80 pCt. slijm, waardoor het afkooksel bij bekoeling gelatineert; wordt gegeven als verzachtend middel bij hoest.