glaceren
...
Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)
Het begrip glaceren heeft 2 verschillende betekenissen: 1) van een glanslaag voorzien. gerechten overdekken met een glanslaag van suiker, eiwit, gelei of honing e.d.. 2) overschilderen. overschilderen met een of meer transparante laagjes verdunde verf om de glans, diepte en intensiteit van de kleuren te vergroten.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Wiktionary (2019)
glaceren - Werkwoord 1. (ov), (kookkunst) met een laag suiker bedekken en dan verhitten zodat de suiker glanzend wordt, kan ook gedaan worden met honing Woordherkomst afgeleid van het Franse glacer (met het achtervoegsel -eren) Synoniemen glazuren
Schrijfster van o.a "Koken voor Dummies".
Het glanzend maken van een gerecht. Het glanzend maken van een gerecht. Zoete gerechten kun je glanzend maken door er bijvoorbeeld een mengsel van boter en honing, suiker of stroop op te smeren. Bij hartige gerechten zou je hiervoor een fond (vloeistof die ontstaat bij het bakken, braden en koken van vlees, vis, wild, groenten en vruchten) kunnen g...
Douwe Brongers & Désirée Raemaekers (2004)
Het opbrengen van zeer dunne lagen transparante olieverf. Wanneer een kleur op een andere kleur wordt aangebracht, ontstaat een derde kleur. Bijvoorbeeld een rode laag over een blauwe, waardoor paars ontstaat. Werd al in de Middeleeuwen toegepast en bleef tot ver in de 19de eeuw in gebruik.
Wouter van Boesschoten, Wieneke van Breukelen, Ton Konings m.m.v Henriette Coppens, Eefje Lonis, Jos van Waterschoot & Simon Wienke (2002)
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[v. Fr. glacer] (cul.)[i] a[/i] een gerecht met een glanzende laag bedekken, glanzen, bestrijken met glace; b vruchten tot een gelei laten koken; c groenten in bouillon met boter en suiker gaar stoven; d doen verstijven of bevriezen (bijv. pudding).
Jan Meulendijks (1993)
glanzende maken; met een laagje suiker overdekken; tot een gelei laten verkoken (vruchten); doen bevriezen
Fokko Bos, Dr. O. Noordenbos (1955)
ijskoud maken; met suiker bedekken; blinkend maken; glacé-handschoenen : geglansd leren handschoenen
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: