Wat is de betekenis van Glaceren?

2024-04-25
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

glaceren

Het begrip glaceren heeft 2 verschillende betekenissen: 1) van een glanslaag voorzien. gerechten overdekken met een glanslaag van suiker, eiwit, gelei of honing e.d.. 2) overschilderen. overschilderen met een of meer transparante laagjes verdunde verf om de glans, diepte en intensiteit van de kleuren te vergroten.

2024-04-25
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

glaceren

glaceren - Werkwoord 1. (ov), (kookkunst) met een laag suiker bedekken en dan verhitten zodat de suiker glanzend wordt, kan ook gedaan worden met honing Woordherkomst afgeleid van het Franse glacer (met het achtervoegsel -eren) Synoniemen glazuren

2024-04-25
Joke Reijnders

Schrijfster van o.a "Koken voor Dummies".

Glaceren

Het glanzend maken van een gerecht. Het glanzend maken van een gerecht. Zoete gerechten kun je glanzend maken door er bijvoorbeeld een mengsel van boter en honing, suiker of stroop op te smeren. Bij hartige gerechten zou je hiervoor een fond (vloeistof die ontstaat bij het bakken, braden en koken van vlees, vis, wild, groenten en vruchten) kunnen g...

2024-04-25
ABC van de kunst

Douwe Brongers & Désirée Raemaekers (2004)

Glaceren

Het opbrengen van zeer dunne lagen transparante olieverf. Wanneer een kleur op een andere kleur wordt aangebracht, ontstaat een derde kleur. Bijvoorbeeld een rode laag over een blauwe, waardoor paars ontstaat. Werd al in de Middeleeuwen toegepast en bleef tot ver in de 19de eeuw in gebruik.

2024-04-25
Lexicon voor de kunstvakken

Wouter van Boesschoten, Wieneke van Breukelen, Ton Konings m.m.v Henriette Coppens, Eefje Lonis, Jos van Waterschoot & Simon Wienke (2002)

glaceren

Glaceren is een schildertechniek; het aanbrengen van een glacis.

2024-04-25
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Glaceren

[v. Fr. glacer] (cul.)[i] a[/i] een gerecht met een glanzende laag bedekken, glanzen, bestrijken met glace; b vruchten tot een gelei laten koken; c groenten in bouillon met boter en suiker gaar stoven; d doen verstijven of bevriezen (bijv. pudding).

2024-04-25
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Glaceren

glanzende maken; met een laagje suiker overdekken; tot een gelei laten verkoken (vruchten); doen bevriezen

2024-04-25
De vreemde woorden

Fokko Bos, Dr. O. Noordenbos (1955)

Glaceren

ijskoud maken; met suiker bedekken; blinkend maken; glacé-handschoenen : geglansd leren handschoenen

Wil je toegang tot alle 15 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-25
Kramers woordentolk

Jacon Kramers Jz (1948)

glacéren

blinkend maken, glanzen; met een laag suiker bekleden (gebak of vruchten).