Wat is de betekenis van Gistingsproef?

2025-07-15
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gistingsproef

Methode van onderzoek van melk op aanwezigheid van z.g. gistingsbacteriën (behorende tot de groep coli-aërogenes). Deze zijn schadelijk voor de kaasbereiding, omdat ze ongewenste gistingen in de kaas kunnen doen ontstaan. De melk wordt in steriele buizen bij 38 of 40o:C in een broedstoof of waterbad van constante temp. gezet en na 12 uur...

2025-07-15
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Gistingsproef

dient om de melk te onderzoeken op bruikbaarheid voor zuivelbereiding. Dit gebeurt vooral in kaasfabrieken om te zien of de melk gasvormende bacteriën bevat, die ongewenst zijn voor de bereiding van kaas.

2025-07-15
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gistingsproef

Gistingsproef - Een in de zuivelbereiding, vooral bij de kaasbereiding, zeer gebruikelijke methode om de melk op bruikbaarheid voor het bedrijf te onderzoeken. Ze dient om na te gaan of de melk in verhouding tot de gewone melkzuurbacteriën meer of minder gistingsbacteriën bevat. De melk wordt in zorgvuldig gereinigde, liefst steriele, glazen buizen...

Gerelateerde zoekopdrachten