Wat is de betekenis van Delftsche kaas?

2024-04-27
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Delftsche kaas

Delftsche kaas is een kaassoort, welke in Delfland bereid wordt uit gedeeltelijk ontroomde melk, met een vetgehalte wisselend van 0,6-1,5%. Bij het toebereiden van de wrongel worden kruiden als komijn en nagel toegevoegd. Deze kazen worden gemaakt in grootten wisselend van 5-12 kg. Delftsche kaas is practisch gelijk aan Leidsche kaas of zg. komijnd...

2024-04-27
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Delftsche kaas

Delftsche kaas, kaas, welke op de boerderijen in Delfland uit ontroomde melk bereid wordt. De melk wordt daar tegenwoordig meestal in Swartz-vaten ter oprooming gezet; vroeger gebruikte men zinken testen; de avondmelk laat men 36, de morgenmelk 24 uur staan. Na het afscheppen van den room wordt de (afgeroomde) morgenmelk verwarmd en met de avondmel...