Wat is de betekenis van chaptaliseren?

2024-04-26
Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

chaptaliseren

Het aanzoeten van de wijn met suiker tijdens het vergistingsproces (suiker wordt omgezet in alcohol) om meer alcohol te krijgen. Gebeurt vooral in koele, noordelijke gebieden (Bourgogne!) waar regelmatig een tekort aan natuurlijke suikers in de druiven dreigt, zodat de wijn op een alcoholpercentage van een schamele tien of elf procent kan blijven s...

2024-04-26
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Chaptaliseren

[Fr. chaptaliser, genoemd naar de Franse staatsman en scheikundige JeanAntoine Chaptal (1756- 1832), die dit procédé in 1801 beschreef] het alcoholgehalte van wijn verhogen door het druivesap te ontzuren en met suiker te verzoeten.

2024-04-26
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Chaptaliseren

(chaptaliseerde, heeft gechaptaliseerd), wijn verbeteren door het druivensap te ontzuren en te verzoeten, volgens de methode van Chaptal.

2024-04-26
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

CHAPTALISEREN

zo genoemd naar de scheikundige Jean Antoine Claude Chaptal (1756-1832), wil zeggen het toevoegen van suiker aan druivenmost. Het heeft de bedoeling in most van onvoldoend rijpe druiven het tekort aan suiker aan te vullen, om te bereiken dat de wijn, welke door gisting van deze most ontstaat, een normaal alkoholgehalte heeft.