boterzuurbacteriën
zetten anaëroob sacchariden om en vormen daarbij boterzuur (CH3-CH2-CH2-COOH).
Veerman (1954)
Een groep van sporenvormende, anaërobe, meestal beweeglijke bacillen, ondergebracht in het geslacht Clostridium, die koolhydraten vergisten tot een mengsel van hoofdzakelijk boterzuur, azijnzuur, koolzuur en waterstof ('boterzuurgisting). Onder bepaalde omstandigheden kan een gedeelte van het boterzuur in n. butylalcohol overgaan, terwijl...
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
in melk vormen sporen, zijn beweeglijk of onbeweeglijk, stremmen de melk en veranderen de koolhydraten in dextrine. Er zijn verschillende soorten boterzuurbacteriën. Ze vormen uit de melksuiker boterzuur onder afsplitsing van een gas. Deze boterzuren geven aan de melk een onaangename wrange smaak en een zweetlucht. De bacteriën groeien en...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Boterzuurbacteriën - zijn oorzaak van boterz.-gisting, d.i. een ontleding van koolhydraten, hoogere alkoholen en melkzure zouten, waarbij veel boterzuur ontstaat, en verder koolzuur, waterstof, en soms methaan. Deze gisting is zeer verbreid in de natuur, en ontstaat overal waar stikstofvrije organische stoffen zonder luchttoetreding ontleed worden....
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: