Wat is de betekenis van Boterzuurbacteriën?

2024-04-28
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

boterzuurbacteriën

zetten anaëroob sacchariden om en vormen daarbij boterzuur (CH3-CH2-CH2-COOH).

2024-04-28
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Boterzuurbacteriën

Een groep van sporenvormende, anaërobe, meestal beweeglijke bacillen, ondergebracht in het geslacht Clostridium, die koolhydraten vergisten tot een mengsel van hoofdzakelijk boterzuur, azijnzuur, koolzuur en waterstof ('boterzuurgisting). Onder bepaalde omstandigheden kan een gedeelte van het boterzuur in n. butylalcohol overgaan, terwijl...

2024-04-28
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Boterzuurbacteriën

in melk vormen sporen, zijn beweeglijk of onbeweeglijk, stremmen de melk en veranderen de koolhydraten in dextrine. Er zijn verschillende soorten boterzuurbacteriën. Ze vormen uit de melksuiker boterzuur onder afsplitsing van een gas. Deze boterzuren geven aan de melk een onaangename wrange smaak en een zweetlucht. De bacteriën groeien en...

2024-04-28
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Boterzuurbacteriën

Boterzuurbacteriën - zijn oorzaak van boterz.-gisting, d.i. een ontleding van koolhydraten, hoogere alkoholen en melkzure zouten, waarbij veel boterzuur ontstaat, en verder koolzuur, waterstof, en soms methaan. Deze gisting is zeer verbreid in de natuur, en ontstaat overal waar stikstofvrije organische stoffen zonder luchttoetreding ontleed worden....

Gerelateerde zoekopdrachten