Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-12-2018

Boterzuurbacteriën

betekenis & definitie

Boterzuurbacteriën - zijn oorzaak van boterz.-gisting, d.i. een ontleding van koolhydraten, hoogere alkoholen en melkzure zouten, waarbij veel boterzuur ontstaat, en verder koolzuur, waterstof, en soms methaan. Deze gisting is zeer verbreid in de natuur, en ontstaat overal waar stikstofvrije organische stoffen zonder luchttoetreding ontleed worden. Ook treedt ze nogal eens op in gepasteuriseerde melk; hierin zijn n.l. de niet-sporen-dragende bact. gedood, zoodat de sporendragende boterz. bact. zich, zonder veel concurrentie te ondervinden, gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen.

Men vindt ze in de bovenste aardlagen, in mest, vuil water, kaas, melk e.a. stoffen. Bekende b.b. zijn Clostridium Pasteurianum en Cl. butyricum.

< >