bakpoeder
...
Wiktionary (2019)
bakpoeder - Zelfstandignaamwoord 1. rijsmiddel op basis van natriumbicarbonaat Woordherkomst samenstelling van bak en poeder
drs. L.A. Beeloo (1981)
wordt gebruikt bij het bakken van luchtige koek- en gebaksoorten. Onder het bakken vormt zich gas (koolzuur), dat het deeg doet uitzetten en rijzen, waardoor het gebak (taart of cake) luchtig wordt.
Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)
een mengsel van chemische ingrediënten, aan meel of deeg toegevoegd als bakverbeteringsmiddelen; soms de oorzaak van overgevoeligheidsreacties, zie bakkerseczeem.
dr. M. Wagenaar (1938)
Bakpoeder - Toevoeging van bakpoeder aan een of ander deeg, heeft ten doel de werking van gist te vervangen. Gist leeft n.l. ten koste van het deeg en verandert het zetmeel in koolzuur en alkohol. Op deze wijze gaan groote hoeveelheden (ongeveer 2%) van het meel verloren. Deze alkohol wordt uit den oven verjaagd en het koolzuur blaast het deeg op t...
dr. ir. P. Schoorl (1938)
Bakpoeder is een stof, welke in plaats van gist gebruikt wordt om het deeg te laten rijzen. Hiervoor kunnen allerlei chemische verbindingen dienst doen, die bij verhitting koolzuurgas ontwikkelen, indien ze tenminste verder geen schadelijke eigenschappen hebben. De meest-gebruikelijke stoffen hiervoor zijn dubbelkoolzure soda en ammoniumcarbonaat o...
Dr. L.M. Metz (1937)
Een poeder van gelijke deelen wijnsteenzure kali (cremortart), dubbelkoolzure soda en fijn rijstemeel. Indien dat poeder vochtig wordt (dus ook als het tot beslag gemengd wordt), ontwikkelt zich daaruit koolzuur, welke het beslag doet rijzen. Bakpoeder vervangt gist.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: