Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Bakpoeder

betekenis & definitie

Bakpoeder is een stof, welke in plaats van gist gebruikt wordt om het deeg te laten rijzen. Hiervoor kunnen allerlei chemische verbindingen dienst doen, die bij verhitting koolzuurgas ontwikkelen, indien ze tenminste verder geen schadelijke eigenschappen hebben. De meest-gebruikelijke stoffen hiervoor zijn dubbelkoolzure soda en ammoniumcarbonaat of een mengsel van wijnsteen en dubbelkoolzure soda. Bakpoeders worden gebruikt voor het samenstellen van zg. zelfrijzend bakmeel.

Het gebruik van dergelijke koolzuurontwikkelende stoffen heeft het nadeel dat op deze manier de in de gist aanwezige voedingsfactoren aan het te bakken product onthouden worden.

Om een goed bakproduct te krijgen moet een deel van het koolzuur reeds direct na het vermengen met het deeg vrijkomen en een ander deel gedurende het bakken. Bakpoeder moet verder per kg meel 4,7 g werkzaam koolzuur afgeven, hetgeen overeenkomt met 2400 cm3 gas.