Wat is de betekenis van Afkoken?

2024-04-29
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

afkoken

afkoken - Werkwoord 1. koken tot iets geheel gaar is De vruchten [van de katjang], uitgezonderd die van de katjang djepoen eet men afgekookt.<ref>blz. 80. Aardrijkskundig en statistisch woordenboek van Nederlandsch Indie bewerkt naar de jongste en beste berigten: bewerkt naar de jongste en...

2024-04-29
Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Afkoken

van planten of van plantendelen, theemengsels: over het algemeen is een afkooktijd van 15-30 minuten vereist. Slechts zelden is het nodig enige uren te koken. De tijd wordt gerekend vanaf het ogenblik dat het koken begint. Filtreren door een zeef, of beter door een doek, waarin daarna het achterblijvend blad uitgeperst wordt. Dikwijls aan badwater...

2024-04-29
Frysk Wurdboek (Friesch woordenboek)

Fa. A.J. Osinga (1952)

Afkoken

v., ôfsiede.

2024-04-29
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Afkoken

(kookte af, heeft en is afgekookt), 1. door koken scheiden van —, reinigen enz., b.v. beenderen door koken ontdoen van het vlees, het merg enz. dat er aan of er in zit; — een skelet afkoken, het in kokend water leggen om spieren en pezen die er nog aan zitten te doen loslaten en de beenderen daardoor gemakkelijk te kunnen zuivere...

2024-04-29
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Afkoken

of aftrekken: in de pharmacie het langdurige koken van droge, meestal plantaardige stoffen in water, zolang tot de in water oplosbare stoffen daarin volkomen opgenomen zijn. Ook in de huishouding spreekt men van afkoken van groente. Dit is in strijd met de moderne voedingsleer, daar de waardevolle mineralen uit de groente met het afkookwater weggew...

2024-04-29
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Afkoken

en aftrekken noemt men in de pharmacie het vervaardigen van een aftreksel van droge, vooral plantaardige stoffen, en wel op zodanige wijze, dat het water, waarin de stoffen worden gekookt, haar oplosbare delen in zich opneemt. De manier, waarop het afkoken en aftrekken geschiedt, regelt zich naar de aard dier stoffen. In het algemeen maakt men afko...

2024-04-29
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Afkoken

Afkoken is het gebruik om groenten met veel water gaar te koken, waarna het overtollige water verwijderd wordt. Hierdoor worden alle in water oplosbare bestanddeelen van het voedsel, waaronder mineralen, vitaminen, suikers, gedeeltelijk verwijderd. Deze wijze van toebereiden moet afgeraden worden; in plaats daarvan verdient het aanbeveling in een z...

2024-04-29
Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal

M. J. Koenen's (1937)

afkoken

kookte af, heeft afgekookt; door koken ontdoen van stoffen, die ergens aan of in zitten: zijde afkoken, groenten afkoken; kinabast afkoken; de oplosbare delen i. heeft water doen overgaan.

Wil je toegang tot alle 13 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-29
Modern Woordenboek

Jozef Verschueren (1930)

afkoken

('af) (kookte af, afgekookt) I. (heeft) 1. door koken er de heilzame bestanddelen uit afzonderen : kinabast -. 2. door koken reinigen : groenten -. 3. veel koken. II. (is) door het koken verwijderd worden : het vlees kookt van de beenderen af.