Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-08-2016

2016-08-30

Switching fee

betekenis & definitie

Een switching fee, ook wel switching costs genoemd, zijn de kosten die zijn verbonden aan het overstappen van het ene beleggingsfonds naar het andere beleggingsfonds. Een switching fee wordt altijd in rekening gebracht van de klant en kan zowel in geld worden uitgedrukt als in tijd en moeite.

Als klant en consument dient men bij de overstap van het ene product naar het andere, of het ene beleggingsfonds naar het andere, bepaalde kosten te betalen. Dit wordt in de praktijk de switching fee genoemd, wat zich vrij vertaald in omschakel kosten. Deze omschakel kosten zijn niet vanzelfsprekend monetaire kosten, maar kunnen bijvoorbeeld ook worden uitgedrukt in tijd en moeite.

Wanneer men van het ene naar het andere beleggingsfonds wilt overstappen, zullen hier doorgaans kosten voor in rekening worden gebracht. Als fondsbeheerder wilt men niet alleen de investeerders ontmoedigen om over te stappen, maar wilt men soms ook kosten in rekening brengen als compensatie voor eventueel verlies in winst. Hoe hoog de switching fee precies is, is afhankelijk van de situatie en het belang van de investeerder in het beleggingsfonds.

Een switching fee kan ook worden uitgedrukt in tijd en moeite. Stel dat men een nieuwe computer wilt aanschaffen en hiervoor andere software op moet installeren dan op zijn of haar vorige computer, dan is er een switching fee aan het overstappen verbonden die kan worden uitgedrukt in tijd en moeite.