Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 16-06-2016

2016-06-16

Euronext

betekenis & definitie

Euronext is de Europese beursmaatschappij die na de fusie van verschillende Europese beurzen in 2000 ontstond. Het hoofdkantoor van Euronext is gevestigd in Amsterdam en wordt gebruikt voor de handel in effecten en derivaten.

In 2000 fuseerden drie Europese beurzen, namelijk die van Parijs, Brussel en Amsterdam, tot de Euronext. Het doel was om een sterke basis te leggen voor de aantredende Europese monetaire unie, waarvan de euro de gezamenlijke valuta werd. Hiermee zou men met name besparen op de transactiekosten. Het hoofdkantoor van de Euronext is gevestigd in Amsterdam, maar er zijn nog andere vestigingen in Brussel, London, Lissabon en Parijs. De voornaamste activiteit van de Euronext is de handel in aandelen en andere effecten. De Euronext brengt daarnaast rapporten uit over schommelingen in de markt en geeft desgevraagd advies aan derden.

De Euronext houdt een lijst bij van de 100 grootste fondsen die op de beurs verhandeld worden. Dit wordt ook wel de Euronext 100 genoemd. Deze lijst maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in ondernemingen die volgens deze gerenommeerde beursmaatschappij de basis vormen voor stabiele investeringen.