Valuta betekenis & definitie

Valuta is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een officieel geldig betaalmiddel van een land of van meerdere landen. Binnen de financiële wereld kan met de koop en verkoop van valuta winst worden gemaakt.

De term valuta kan naar allerlei verschillende betaalmiddelen verwijzen. Voorbeelden van valuta zijn de euro, de dollar, de Britse pond en de Japanse Yen. In de praktijk maakt men een onderscheid tussen eigen valuta, de valuta van het eigen land, en vreemde valuta, de valuta van het buitenland. Doordat er in de wereld meerdere valuta’s bestaan, wordt bij de internationale handel gebruik gemaakt van wisselkoersen. Dit is de waarde van een bepaalde valuta uitgedrukt in een andere valuta. Zo kan op een bepaald moment de waarde van 1 euro uitgedrukt in dollar, 1,12 zijn. Oftewel, op dat moment is 1 euro 1,12 dollar waard.

Met betrekking tot de internationale handel wordt het als onwenselijk gezien om de verschillende valuta’s te ver van elkaar in waarde te laten verschillen. Monetaire autoriteiten zien er daarom op toe dat de wisselkoersen van valuta’s binnen een bepaalde bandbreedte schommelen. Op deze manier wordt geprobeerd om te voorkomen dat bepaalde landen ineens met grote tekorten of overschotten komen te zitten.

Binnen de financiële wereld komt de handel in valuta’s veelvuldig voor. Doordat de waarde van valuta’s fluctueert, kan men winst maken door in te spelen op de wisselkoersen en de waarde van valuta’s ten opzichte van elkaar.