Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 22-08-2016

2016-08-22

Beheerkosten

betekenis & definitie

Beheerkosten zijn de kosten die door een beleggingsfonds worden gemaakt en dienen als vergoeding voor de vermogensbeheerder. Beheerkosten kunnen worden gezien als een salaris voor de inspanningen die de vermogensbeheerder moet leveren omtrent het fondsbeheer.

Beleggingsfondsen hebben veelal grote sommen geld tot hun beschikking om te investeren in aandelen of andere effecten. Het is van belang dat dit vermogen op een adequate wijze wordt beheerd door de vermogensbeheerder. Hiervoor ontvangt de vermogensbeheerder een vergoeding die direct uit het fonds wordt betaald. Omdat dit voor beleggers extra kosten met zich mee brengt, wordt naar deze vergoeding veelal verwezen als de beheerkosten.

Wanneer men wilt investeren in een beleggingsfonds, is het verstandig om eerst na te gaan op welke manier het fonds wordt beheerd en welke kosten daar aan zijn verbonden. De beheerkosten kunnen namelijk per beleggingsfonds nogal verschillen. In sommige gevallen drukken de beheerkosten behoorlijk op de winst van het beleggingsfonds. In andere gevallen betaalt men misschien minder beheerkosten, maar is de kwaliteit van het vermogensbeheer wellicht minder.