BRCA betekenis & definitie

BRCA is de afkorting van twee genen die geassocieerd zijn met borstkanker (BReast CAncer). Dragers van het BRCA1- of BRCA2-gen hebben een verhoogde kans op borstkanker- en eierstokkanker.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In 2015 kregen in Nederland 14.500 vrouwen de diagnose borstkanker. Ook eierstokkanker komt vaak voor bij vrouwen. 1300 vrouwen kregen in Nederland eierstokkanker. 5-10% van deze gevallen wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg, waarvan de BRCA1- en BRCA2-genen de grootste groep vormen.

Dragers van het BRCA1- of 2-gen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van beide vormen van kanker. Daarnaast kan de kanker zich op jonge(re) leeftijd openbaren, lastiger te behandelen zijn en sneller uitzaaien. Mannen en vrouwen kunnen beide drager zijn van het BRCA1- of 2-gen. Een kind kan van beide ouders het gen krijgen en heeft daarom 50% kans op dragerschap van het gen. Vrouwen met een BRCA1- en BRCA2-mutatie hebben een kans van 60-80% op het ontwikkelen van borstkanker voor hun 70e levensjaar (vrouwen zonder BRCA-mutatie hebben een kans van 11% op het ontwikkelen van borstkanker). Een BRCA1-mutatie geeft vrouwen daarnaast een kans van 30-60% op het ontwikkelen van eierstokkanker, bij een BRCA2-mutatie is dit 5-20% (vrouwen zonder BRCA-mutatie hebben een kans van 1% op het ontwikkelen van eierstokkanker).

Ook mannen kunnen de gevolgen van een BRCA-mutatie ondervinden. Normaal gesproken krijgt 0,1% van de mannen borstkanker, terwijl bij een BRCA1-mutatie dit enkele procenten is en bij een BRCA2-mutatie 7%.